Het is de heilige graal voor veel marketeers: Search Engine Optimisation (SEO) of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. De term wordt op diverse manieren gebruikt, maar duidt vooral op het aanpassen van content naar de vraag die vanuit zoekmachines gestuurd wordt, waardoor meer organisch verkeer wordt gerealiseerd. Organisch verkeer bestaat uit bezoekers die op je site, app of video komen zonder dat hiervoor betaald is, zoals bij advertenties wel gebeurt.
In de praktijk slaat SEO voornamelijk op websites. Hierbij optimaliseren bedrijven, organisaties en website eigenaren hun website zodat deze aansluit op de zoekopdrachten van de doelgroep. Het uiteindelijke doel van SEO is het vergroten van het aantal bezoekers van de website met als uiteindelijke doel meer conversie.
Doordat Google en andere zoekmachines voortdurend de criteria waarop webpagina’s beoordeeld worden aanpassen, verandert SEO ook continu. Ondanks deze turbulente wijzigingen van Google valt SEO grofweg in drie onderdelen te verdelen: de technische kant van een website, externe SEO (linkbuilding) en de content die op een website staat.
De vindbaarheid van een website kan aanzienlijk profiteren wanneer video wordt toegevoegd aan het content gedeelte van een SEO-strategie. Dit artikel beschrijft de toegevoegde waarde van video in een SEO-strategie.
Waarom video inzetten voor SEO?
De belangrijkste reden voor het gebruik van SEO als onderdeel van een SEO-strategie is om de vindbaarheid van een website te verbeteren. Google heeft in het verleden aangegeven dat webpagina’s met diverse multimedia een betere positie in de zoekresultaten krijgen dan pagina’s met alleen maar tekst. Video is daarom een juiste manier om beter gevonden te worden dan de concurrentie.
Maar, hoe creëert video deze betere online vindbaarheid? In de onderstaande opsomming staan de voordelen van video voor SEO beschreven.
- Betere beoordeling door Google
Voor Google is de kwaliteit en relevantie van content van belang. Wanneer je naast tekst ook video op je website hebt staan, zal Google je een hogere positie in de zoekresultaten geven. - Links en social shares
Goede video content wordt gedeeld met anderen. Wanneer bezoekers van je website een video delen op social media zorgt dit direct voor meer traffic. Aan de andere kant kunnen andere website eigenaren doorlinken naar de pagina waar de video op staat. Dit zorgt voor een betere autoriteit in de ogen van Google en andere zoekmachines. - Groter online bereik genereren
‘Normale’ tekstuele pagina’s worden vaak alleen via Google zoeken gevonden. Voor video’s zijn de mogelijkheden groter. Denk bijvoorbeeld aan nieuw bereik via YouTube, de rich snippets in de zoekresultaten en traffic via Google’s Discover. Video content heeft meer potentie om gevonden te worden van tekstuele content. - Conversion rate optimization (CRO)
Deze methode duidt op het realiseren van meer conversies (aankopen, formulieren, contact etc) naar verhouding tot het aantal bezoekers dat een website heeft. Video’s kunnen bezoekers informeren over jouw product of dienst, waardoor de conversieratio positief beïnvloed wordt. Hoewel CRO niet direct bijdraagt aan SEO, heeft deze techniek wel een positief effect op sales. - Video houdt bezoekers langer op je site
Bezoekers besteden meer tijd op een website wanneer een video hun aandacht vasthoudt. De tijd die mensen op een pagina besteden, wordt door Google gebruikt als een ranking factor. Hoe meer tijd zij op je site besteden, hoe beter Google je website zal vinden.
Goed gebruik van video voor SEO
Objektiv ontzorgt organisaties op het gebied van video, ook als onderdeel van een SEO-strategie. Er zijn diverse manieren waarop video de online vindbaarheid van een organisatie kan verbeteren, zoals:
- Het plaatsen van een bedrijfsvideo of brandvideo op een ‘over ons’ pagina. Zeker voor het presenteren van een bedrijf of team is een bedrijfsvideo dé perfecte vorm van content. Bezoekers kunnen zo eenvoudig een beeld krijgen van je organisatie, zonder veel te moeten lezen.
- Het filmen van producten of diensten die je organisatie aanbiedt. In deze video’s kan je eventuele veelgestelde vragen beantwoorden, meer informatie geven en twijfel bij de bezoeker wegnemen. Een voorbeeld hiervan is een informatieve video van een makelaar over de manier waarop deze werkt. Dit soort video’s kunnen op de relevante pagina’s worden geplaatst, met zowel voordeel voor SEO als voor CRO.
- Naast video kan animatie ook worden ingezet om de online vindbaarheid van een website te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan explanimations. Deze uitleganimaties kunnen worden ingezet de kijker te informeren over jouw organisatie. Objektiv kan explanimations volledig in een eigen huisstijl produceren.
- Objektiv verzorgt vele livestreams, interviews en talkshows. Live streaming is een uitstekende manier om de autoriteit van je website/organisatie naar de buitenwereld te communiceren.