Wees authentiek, wees echt. Alleen dan kun je succesvol zijn met je posts, vlogs, podcasts of whatever. Liana Engibarjan en Sophia Tienstra, beide succesvol als influencer respectievelijk bouwer van online community ’s, delen hun ervaringen. De overwegend jonge communicatie professionals die dit kennisevent van Club BENG bezoeken luisteren ademloos toe en vragen de sprekers het hemd van het lijf.
Hylke Thiry, business developer bij Beeld & Geluid in Den Haag en initiatiefnemer van Club BENG, leidt dit kennisevent in met een korte introductie van de eerste spreker, Liana Engibarjan. Beter bekend als de binnenvaartvlogger. Jong, zelfverzekerd en energiek pakt ze haar podium.
‘Social networks aren’t about websites. The are about experiences’ (Mike Dilorenzo)
Liana Engibarjan is kapitein op de binnenvaart. Haar bijzondere positie als vrouw in een mannenwereld geeft ze weer als vlogger; met Rotterdamse nuchterheid, droge humor en vooral talent.
Een rondleiding vanuit de scouting over een binnenvaartschip wekte haar interesse. ‘Alles was groot, zwaar, mannelijk, het maakte indruk op me. Vanaf dat moment wist ik dat ik de binnenvaart op zou gaan. Het werd een weg met veel hobbels. Op de opleiding binnenvaart was ik een uitzondering met mijn hoge hakken en gelakte nagels. Ik werd gepest en uitgetest. De twijfel sloeg toe, ik schreef me uit. En schreef me weer in, mijn gevoel was sterker. Uiteindelijk ben ik kapitein geworden, maar in het begin werd mijn autoriteit als kapitein niet zomaar aanvaard. Door alle weerstand zakte ik weg. Ik heb een periode alleen maar gehuild, ben 2 weken opgenomen geweest. Moet ik dan iets anders gaan doen, dacht ik. Nee, ik wilde doorzetten. Op mijn 27e ben ik begonnen als ZZP’er. Over de sector hoorde ik niets anders dan dat er een groot gebrek was aan schippers. Toen ik daar in dook, merkte ik dat er ook nergens iets aan promotie werd gedaan. Ik besloot te gaan vloggen en mijn vlogs te posten op LinkedIn.
‘Je wordt pas influencer als je een verhaal kunt vertellen.’
‘Mijn eerste post werd een groot succes, zoveel reacties. Blijkbaar had en heeft de sector dit nodig, mensen – zowel binnen als buiten de sector – vinden het interessant. Later opende ik ook een Instagram pagina, daar post ik iedere dag op. Ik laat alles zien. Over mijn leven op de binnenvaart, met mijn man, die ook kapitein is, en onze dochter van 1,5 jaar. Op LinkedIn postte ik in het begin ook iedere dag, dat heb ik teruggebracht naar 3 keer per week. Ik had nooit de ambitie om influencer te worden, ik werd het eigenlijk tegen wil en dank.’ Nu is het corebusiness voor Liana, ze spendeert dagelijks zo’n 8 uur aan het bijhouden en updaten van haar social media. Het is serieuze business, een verdienmodel ook. Volgens Liana is iedereen beïnvloedbaar. Zij wil in haar vlogs graag met goede en positieve voorbeelden de binnenvaart een goed imago geven en de aantrekkelijke kanten van het werk laten zien. Zo promoot zij de binnenvaart. Met succes, het afgelopen jaar waren er 38% meer inschrijvingen voor de opleiding binnenvaart, met een groeiend aandeel vrouwen.
‘Wat je nodig hebt is zelfvertrouwen. Als je vertrouwen wordt ondermijnd moet je stoppen.’
Liana deelt haar tips over rake posts op social media met de aanwezigen. Ze vertelt over de voordelen van social media, zoals het enorme bereik dat je kunt halen, de interactie met de doelgroep, je branding en eigen regie. Ze erkent dat er ook nadelen zijn. ‘Het kan je onzeker maken. Je krijgt met negatieve reacties te maken, zelfs met haatcommentaar. Als vrouw, inmiddels gewend in die mannenwereld, dacht ik er wel tegen te kunnen. Maar ik kreeg grove reacties, op de persoon gespeeld, met als enige doel je te raken, te kwetsen. En het raakte me. Ook toen heb ik twee weken aan een stuk gehuild, wilde ermee stoppen. Totdat mijn moeder me wees op de vele positieve reacties. “Waarom focus je niet op die positieve reacties, op de lieve en ondersteunende berichten, dat zijn er veel meer?”, zei ze. Dat heeft me er doorheen geholpen. Maar het is waar. Naast negen positieve reacties kan die ene negatieve onder je huid kruipen. Het kan je zelfvertrouwen aantasten. Daarmee doe je jezelf tekort. Focus op het positieve.’
‘Don’t use social media to impress people, use it to impact people’ (Dave Willis)
Sophia Tienstra
Sophia Tienstra is media strateeg en een ondernemende, creatieve duizendpoot. Ze is gespecialiseerd in merk-gerelateerd gedrag op social media en subculturen & lifestyles.
In een interview uit 2015 voor Writing Girls werd Sophia aangekondigd als Beauty and the brains. Dat triggert. Wat uit hetzelfde interview misschien nog wel meer triggert is dat zij erg ambitieus blijkt, dat zij een plan heeft. Zo zegt zij over wat ze wil bereiken: “Ik heb heel lang nog een onderneming erbij willen starten. Al geloof ik dat je tegen zo’n idee of product moet aanlopen”. En over waar ze haar inspiratie vandaan haalt: “Ik haal inspiratie uit mijn omgeving”. Mooi om te zien waar ze 7 jaar later staat. Tijdens haar studie aan de UvA deed zij onderzoek naar merk gerelateerd gedrag. Het zette haar op het spoor van de online communities: groepen mensen met dezelfde idealen, ideeën en behoeftes. Sophia: ‘Het leerde mij naar mensen kijken. Welke spijkerbroek, schoenen, telefoon, auto, et cetera. Ik realiseerde me dat mensen een gewenst imago nastreven door een stukje van het merk te kopen. Het gaat in de community om consumeren, participeren en produceren. De consument wil onderdeel zijn van het merk om zich ermee te kunnen identificeren. De influencers (producent) nemen je mee in een lifestyle en wakkeren daarmee kopieergedrag aan. Denk bij de start goed na over wie je doelgroep is en speel in op de behoeftes van die doelgroep.’ Toen zij in verwachting was van haar eerste kind startte zij een YouTube kanaal voor Prenatal. Een mama-community, deze heeft nu 15.000 leden. De eerste vlog over shoppen van een baby uitzet was direct een hit. Onlangs startte zij @XLMATTEN. ‘We waren net verhuisd naar een woning op begane grond en ik zocht naar een deurmat. Ik merkte dat er weinig keus was en het beperkte aanbod was vooral saai. Ik besloot mijn eigen onderneming in deurmatten op te zetten.’ De inspiratie ligt voor het oprapen, zo blijkt maar weer.
‘Op hoeveel deuren je ook gaat kloppen, er gaat er altijd wel eentje open. Als je in je product gelooft, blijf je doorkloppen.’
‘Dat is mijn sales motivatie. Zichtbaarheid en interactie is heel belangrijk op social media. Millennials willen allemaal gezien worden. Interactie betekent voor mij veel reageren en ook iets teruggeven. Gun en geef anderen zichtbaarheid. Dat investeren in interactie krijg je terug. Bij mijn matten ben ik bijvoorbeeld interieurstylistes gaan uitlichten, zeker de helft ervan beloont dat terug door aandacht aan mijn matten te besteden.’ Het helpt als je andere influencers aan je weet te binden, zo vertelt Sophia. Een goede vriendin en influencer Romy Boomsma gaf nog een eens extra slinger aan de verkoop van haar matten. Inmiddels is Sophia’s orderboek goed gevuld.
‘Ik werk niet met betaalde contact, mensen prikken er doorheen.’
Natuurlijk kan je influencers betalen om jouw product te promoten en voor meer zichtbaarheid. Sophia doet dit niet. ‘Mijn samenwerking met infuencers is gebaseerd op zogenaamde barter deals. Er is geen betaling, ze krijgen een gratis mat of een mat met korting om uit te proberen. Ik stel geen eisen en leg geen verplichtingen op bij zo’n deal. Door geen voorwaarden te stellen blijft het authentiek en eerlijk. Persoonlijk geloof ik niet in betaalde content. Ik geloof in micro-influencers. Die op basis van een product-barter deal ambassadeur van je product worden en zo veel meer bijdragen aan de community die je bouwt.’ De wereld van influencers is een keiharde zakelijke wereld geworden. Waar stevige contracten de norm zijn, niet alleen over geld maar ook over van onbesproken gedrag zijn, niet in opspraak komen et cetera. Mocht je een influencer willen inhuren, kijk dan uit voor list en bedrog. Bedragen zijn namelijk gekoppeld aan het aantal volgers, maar de statistieken hierbij zijn soms twijfelachtig. Wat als 40% ervan in Indonesië of Oost Europa zit? Of als iemand zegt in week van 5000 naar 15000 volgers gegroeid te zijn? Sophia: ‘Dat is echt onmogelijk. Wees beducht voor gebakken lucht.’
‘In de basis volgen mensen liever mensen dan merken.’
‘Om je community vast te houden moet je informeren en entertainen. Je moet een relatie aangaan. Zorg voor goede content, uiteindelijk scoort een mooi beeld en een goed verhaal. Informeer, ga daarbij uit van de meest gestelde vragen. Voor de toekomst is de uitdaging hoe mee te groeien met de nieuwe generatie Z en met de upcoming generatie Alpha (Geboren na 2010). Op TikTok kan nu iedereen influencer worden.’
Tijdens de afsluitende borrel werd volop nagepraat over de persoonlijke en boeiende verhalen van Liana en Sophia. Ook de vele social media tips werden zeer gewaardeerd. Erg praktisch en direct toepasbaar. Tips gemist? Hou de aankondiging van ons volgende Club BENG-kennisevent in de gaten en zorg dat je erbij bent.