De plint van splinter

Beeld & Geluid Den Haag biedt unieke mogelijkheden voor het organiseren van een impactvol event. De 12 onderscheidende zalen van deze mooie locatie nodigen daartoe uit. Vorige maand werd hier de Haagse Woonprijs uitgereikt, als onderdeel van het symposium “SOFT CITY, gezond leven in een verdichte stad”.

In de karakteristieke eventzaal kwamen zo’n 130 personen bijeen voor de prijsuitreiking en het symposium. Hoe houden we de stad leefbaar? Dat was het overkoepelende thema, een thema dat niet alleen de vastgoedprofessionals aangaat maar iedereen die bij Den Haag betrokken is.

 

Haagse Woonprijs

De Haagse Woonprijs is een initiatief van de Stichting Wonen in Den Haag. Al twee keer eerder werd de uitreiking van deze jaarlijkse prijs bij Beeld & Geluid georganiseerd, door omstandigheden online. Iedereen was blij en enthousiast dat de uitreiking van de Haagse Woonprijs 2022 nu echt live kon worden bijgewoond. Vier boeiende projecten waren genomineerd, de jury koos voor het project Leyhof van BPD. Een project met een voorbereidingstijd van ruim 8 jaar, dat startte als een proeftuin. Volgens de trotse projectontwikkelaar resultaat van “passievol ploeteren”.

 

Soft City

Rondom de prijsuitreiking werd een interessant symposium georganiseerd onder de titel “SOFT CITY, gezond leven in een verdichte stad”. Hagenaar Splinter Chabot trad op als dagvoorzitter en deed dat met verve en de nodige humor. Hoe hou je de stad leefbaar, dat was het pakkende thema. Lijkt misschien ver weg maar de voorbeelden die aan bod kwamen brachten het onderwerp dichtbij. Zijn er voldoende plekken om elkaar te spontaan te ontmoeten en zo met elkaar de verbinding aan te gaan? Kan mijn zoon of dochter nog wel veilig naar de voetbaltraining? Doet iedereen ertoe? Welke rol kan nieuwbouw hierbij spelen? Hagenaren en Hagenezen hadden zich via een onderzoek uitgesproken voor meer groen, kwaliteit woonomgeving (ruimte voor ontmoeting, stabiele woonomgeving) en vooral grondgebonden woningen. Zie hier een eerste spagaat voor ontwikkelaars en gemeente die met de bouw de hoogte in willen (of zeggen te moeten om financiële redenen). Bij verschillende sprekers kwam naar voren dat het vooral samengedaan moet worden. Samen met de omwonenden van een locatie, samen met toekomstige bewoners en gebruikers, samen met andere partijen. Er volgt een pleidooi van Haagse wethouder Robert van Asten voor geëngageerde stadsontwikkeling. Andere sprekers pleiten voor lang (lees: gezond) leven in de wijk, voor veel diversiteit en voor een aantrekkelijke plint. Niet allemaal nieuwe gedachten. De praktijk blijkt weerbarstig. Of zoals een van de sprekers op nog een spagaat wees: “De goede dingen denken is toch iets anders dan de goede dingen doen”.


De plint van Splinter

Splinter Chabot kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde dat hij bij de voorbereiding op zijn rol als moderator stuitte op het woord plint. Het leek hem vreemd om het over plinten te hebben. Typisch zo’n woord uit het jargon van vastgoedprofessionals, die bij plint de invulling van de ruimtes op straatniveau bedoelen. Wat maakt dat we de ene straat wel aantrekkelijk vinden en de andere niet? Zo is er een project gestart met als titel “Grip op de Haagse plint”. De stad op ooghoogte, zeg maar. Splinter kijkt nu vast met andere ogen naar de stad. Jij ook?


Geen blogs meer missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Recommended Posts