Het gebruik van video voor rondom evenement stijgt enorm. Mensen kijken graag naar video’s en videocontent blijft beter hangen dan tekst. Ook Google en Facebook houden van online video’s. Beiden platformen geven video’s voorrang in de timeline. Zo kan je evenement dus beter onder de aandacht komen online. Reden genoeg om te starten met het maken van goede video’s voor de promotie van je evenement.
In dit artikel deel ik zeven tips voor goede video’s op bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Youtube.
Bepaal je doel
Natuurlijk weet je waarom je deze video’s wilt gaan maken maar heb je ook echt een duidelijk doel benoemt? Wil je bijvoorbeeld aanzetten het bestellen van tickets of informatie geven over je evenement? Of moet de video onderdeel zijn van je totale evenementstrategie?
Ontwikkel een duidelijk concept
Heb je je doel bepaald, dan kijk je naar het concept van je video’s. Je wilt natuurlijk dat je video’s effect hebben en dat de inhoud goed overkomt. Met een duidelijk concept worden je video’s eerder herkend en onthouden. Een concept kan worden gezien als een basis waar je alles aan op kunt hangen. Een goed concept voor je video’s brengt je USP’s, positionering, visie en missie van je evenement samen in een onderscheidend verhaal. Hierdoor wordt je verhaal gelijk duidelijk en creëer je volgers en fans voor je evenement.
Als voorbeeld heb ik deze video genomen van Tony Robbins. Bij elke video laat hij persoonlijke beelden afwisselen met volle zalen en testimonials van zijn bezoekers. Hierdoor krijg je als kijker een goed beeld van wat je kan verwachten en geeft Tony gelijk aan wie en wat hij is.
Maak je video herkenbaar
Een video is een communicatie-uiting van je evenement en moet zoveel mogelijk passen bij je huisstijl. Door het gebruik van bijvoorbeeld een animatie aan het begin van de video, kun je de elementen uit je huisstijl verwerken. Ga je tekst toevoegen aan je video? Gebruik dan ook het lettertype dat je ook voor je andere communicatie uitingen gebruikt. Ook andere beelden en elementen in de video kun je het beste in de kleurstelling van de huisstijl maken. Zo maak je herkenbare video’s en versterk je de imago van je evenement.
Schrijf een kort script
Geen goede video zonder een goed script. Ik kom het helaas in de praktijk nog veel tegen: video’s die gemaakt zijn zonder een goed script. Met een videoscript beschrijf je je verhaal van je video. In het extreemste geval bevat het script de letterlijke tekst van je video, maar je kan er ook voor kiezen om alleen de hoofdlijnen te benoemen. Met het maken van een script dwing je jezelf om goed na te denken over je video. Zo kan je je tijdens het maken focussen op de opname zelf en weet je wat je moet filmen.
Neem de video op in de juiste stand
Wanneer je verticaal gaat filmen, dan kan het zijn dat je wordt beschuldigd dat je het Vertical Video Syndrome hebt. Dit zijn video’s die gemaakt zijn met een staande telefoon. Voor Stories op bijvoorbeeld Instagram, heb je juist staande video’s nodig, maar verder werkt een liggende video toch het beste. Verder zijn we vaak geneigd om alles op ooghoogte te filmen. Speel eens met verschillende cameraposities om de video spannender te maken. Films dus eens op je knieën of juist van bovenaf.
Let op je geluid
Niets is vervelender dan een video waar je het geluid niet goed hoorbaar is of waar er veel ruis is. Film op een rustige plek met weinig achtergrondgeluid en maak gebruik van een externe microfoon. Er zijn verschillende microfoons te koop die je zo op je telefoon kan aansluiten. Wil je muziek of geluid gebruiken? Houdt er dan rekening mee dat op de meeste muziekrechten zitten en dat je ze niet zomaar kan gebruiken. Zowel Facebook als Youtube hebben een eigen collectie met geluiden die je gratis kan gebruiken. Dan zit je altijd goed. Ook zijn er diverse websites waar je muziek gratis kunt downloaden.
Neem jezelf niet te serieus
Wil je een opvallende video maken die mensen ook blijven herinneren? Gebruik dan humor in je video en neem jezelf niet al te serieus. Wanneer je bij het maken van je video plezier hebt, dan straal je dit ook uit in je eigen video. Het humoristische gehalte zorgt voor meer interactie (likes, reacties en gedeelde berichten) op social media en dat is waar bijvoorbeeld Facebook het meeste waarde aan hecht.
Ik hoop dat ik je met deze 7 tips voldoende inspiratie hebben gegeven om aan de slag te gaan met je eigen video marketing campagne.